Lisää työ- ja yritysideoita

Kotona työskentelyssä on hyötynsä: Matkalla työhön ei tarvitse jonottaa ruuhkassa. Voi pakertaa silloin, kun itselle parhaiten sopii. Pätkätyöläiset ja opiskelijat puolestaan voivat hyödyntää mahdolliset aukot, joita kalenteriin on jäänyt. Perheelliset voivat hoitaa lapsiaan kotona muualla työssä käyviä enemmän. On myös mahdollista valita itse, toimiiko yrittäjänä vai palkansaajana jne.

Listasin erilaisia kotona hoituvia työtehtäviä ja yritysideoita edellisen kerran täällä. Kyseessä ei ollut todellakaan mikään kaikenkattava luettelo, joten nyt luvassa on hiukan täydennystä. Seuraaviin tehtäviin on haettu tekijöitä hiljattain ilmoituksilla, joiden mukaan työtä on voinut tehdä ainakin osa-aikaisesti myös kotoa käsin:

  • Datarekisterin tietojensyöttäjä
  • Myyntiedustaja (koruja, leluja, parturi-kampaamotuotteita)
  • Järjestölehden ilmoitusmyyjä
  • Puhelinmyyjä (lukuisia tuotteita)
  • ATK-tukihenkilö
  • Kielenkääntäjä
  • Freelance-kirjoittaja
  • Meikkien ja ihonhoitotuotteiden myyntiedustaja

Maanviljelystä aikuisviihteeseen

Kotona työskentelyn juuret ovat kaukana. Agraariyhteiskunnan aikaan monet työt tehtiin tutuissa maisemissa. Maanviljelijän ohella esimerkiksi sepän, ompelijan, suutarin ja kirvesmiehen paja saattoi sijaita ainakin samassa pihapiirissä. Sitten yhteiskunta kaupungistui ja teollistui, mikä siirsi ison osan työpaikoista kodin ulkopuolelle. 

Muistan lapsuudestani 80-luvun alusta, että lehtiä ja kirjasarjoja kaupitelleet puhelinmyyjät riivasivat omia vanhempiani jo tuolloin. Telefooni on vielä nykypäivänäkin tärkeä etätyön mahdollistaja. Esimerkiksi Tilastokeskus haki tuoreeltaan palvelukseensa lisää haastattelijoita, jotka työskentelevät osin kotoa käsin puhelimitse ja osin tekemällä kotikäyntejä kukin omalla seudullaan.

Viimeiset 15 vuotta olemme eläneet Internet-aikaa. Samalla kotiduunareiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Meillä on kotikonttorissaan ahertavia ohjelmoijia, web-suunnittelijoita, tutkijoita, kääntäjiä… listaa voisi jatkaa pitkälle.

Lueskelinpa tässä yhtenä päivänä tätä samaa aihetta käsittelevää amerikkalaista blogia, jossa joku kommentoija kertoi hankkivansa lisätuloja esittelemällä vartaloaan netissä, siis web-kameran välityksellä! Pelkkä pikkutuhma topless kuulemma riittää, ja web-kamera on kuulemma kohdistettu siten, että paljastelijan kasvot eivät näy. Saattaisin harkita samaa alaa itsekin, ellei oma sukupuoleni sattuisi olemaan niistä kahdesta mahdollisesta harmittavasti juuri se, jonka pällistelystä se toinen ei ole valmis maksamaan. Damn!