Myy verkkotunnuksia

Tällä kertaa ryhdymme shoppailemaan nettiosoitteilla, sillä domain-nimillä voi tienata rutosti rahaa. Syynä on tietysti se, että suositut ja tunnetut sivustot keräävät paljon kävijöitä ja ovat täten arvokkaita. Piipahdat varmasti itsekin usein esimerkiksi Google.fi -sivustolla, joka voi tarjoilla seuraavaksi nettisurffailun kohteeksi muutamalla hakusanalla vaikkapa juuri tämän -saitin.

Domainit voivat olla jopa niin arvokkaita, että niillä voi tehdä elantonsa ja rikastua. Moni kaukaa viisas älysi varata Internet-ajan alussa itselleen osoitteita, joista tätä nykyä maksetaan maltaita. Esimerkkinä seuraavat sivustot, joiden arvo on noussut pilviin alkuajoista. Tuolloin kyseisen domainin saattoi vielä rekisteröidä itselleen muutamalla hassulla dollarilla:

* Sex.com – arvio

Arvioitu hinta 11 miljoonaa euroa
* Business.com – arvioitu hinta 6 miljoonaa euroa
* Vip.com – arvioitu hinta 1,12 miljoonaa euroa

Domainien kauppaa käydään vuosittain siis kymmenillä, jopa sadoilla miljoonilla euroilla. Siltikin hyviä osoitteita on jäljellä yhä vaikka kuinka paljon, ja uusia päätteitä ilmestyy jatkuvasti lisää, joten osta domain. Yleisimpiä ovat .com, .fi ja .net -päätteiset osoitteet, mutta tarjolla on lisäksi esimerkiksi .info, .eu ja .nu -päätteitä sekä erilaisia maapäätteitä kuten .se ja .de.

Miksi domaineja halutaan ostaa?

Otetaanpa esimerksi Auto.fi -osoite, joka kerää huiman määrän hakuja kuukaudessa. Monet naputtelevat sen selaimeensa pelkästä mielenkiinnosta, mikä tietää runsaasti oikeastaan ilmaista liikennettä Rinta-Joupin autokauppaketjun sivuille. Moni kilpailija joutuu tekemään kovasti töitä houkutellakseen sivuilleen kävijöitä perinteisen Internet-markkinoinnin keinoin. Ja selvää on, että alan asiantuntijafirmoille on maksettava hakukoneoptimoinnista.
Toinen suomalainen ketjukauppa, S-ryhmän Prisma käyttää paljon rahaa mainontaan eri tiedotusvälineissä. Kaikki tuntevat Prisman, ja siksi ihmiset osaavat hakea sitä myös netistä. Oletetaan, että itse omistaisit osoitteen Prisma.co. Suurin osa ihmisistä löytäisi todennäköisesti Prisman varsinaisille sivuille, mutta osa päätyisi varmasti myös sinun sivuillesi kenties ostamaan omia tuotteitasi. Siipeilyä tai ei, mutta hyödyntäisit joka tapauksessa kauppaketjun asiakaskuntaa omiin tarkoituksiisi. Tässä on jälleen oiva esimerkki siitä, että domainilla on merkitystä.

Nopeat syövät hitaat

Jos aavistelet, että ”Paten Levylaari” on lyömässä itseään läpi ja uskot, että siitä tulee iso ja suosittu levykauppa, kannattaa olla hereillä. Voit suunnata nettiin tarkastamaan, onko yritys ymmärtänyt vielä varata itselleen sopivat osoitteet. Tässä tapauksessa voisit yltää tienesteille ainakin osoitteilla patenlevylaari.fi, .com ja .net. Näin voisit joko hyödyntää kyseisen yrityksen asiakaskuntaa omiin tarkoituksiisi tai myydä osoitteet hyvällä korvauksella Patelle.

Netissä toimii useita sivustoja, jotka huutokauppaavat domaineja. Olen itse käyttänyt shoppailuun Sedo-nimistä saittia, jonka olen havainnut toimivaksi, olinpa sitten ollut osoitteita joko myymässä tai ostamassa. Eipä sitten muuta kuin domain-kaupoille, mars!